A készházak a könnyűszerkezetes házak nagy családjába tartozó épületek. Amennyiben a készház vagy egyéb épülettípus lakóépület funkcióval lett megtervezve, egyszerű bejelentéssel lehet eljutni a kivitelezéshez. Az 5% kedvezményes ÁFA akkor alkalmazható, amennyiben az Építtető magánszemély, és az épület lakóépület. E tekintetben annak nincs semmi jelentősége, hogy  az készház vagy egyéb technológiával épült fel. Fontos: a lakóépületre magasabbak a követelmények, mint mondjuk egy nyaralóra, vagy gazdasági épületre.

Tehát a készházak is könnyűszerkezetes házak, a készház kifejezés csupán az építési technológiára utal!
Erről bővebben olvashat itt: https://keszhazkft.hu/

Amennyiben nem lakóépületnek lett megtervezve egy épület, hanem mondjuk nyaralónak, gazdasági épületnek –vagy bármilyen egyéb épületnek (pl. panzió, apartman ház stb.), engedélyezési eljárás lefolytatása szükséges, mely jóval hosszabb procedúra, mint az egyszerű bejelentés. Fontos, hogy lakóépülettől eltérő minden más épülettípusnál 27% ÁFA-t kell alkalmazni. Azaz ahol a HÉSZ megengedi, lakóépület építésére érdemes törekedni, még akkor is, ha azt nyaralónak fogja használni.

Szinte minden épület bejelentés –vagy engedély köteles hazánkban. Ne hagyja magát megtéveszteni, ha azt mondják Önnek, hogy a mobil házhoz nem kell engedély, mert ha a szomszéd feljelenti, nem csak lebontathatják a Hatóságok, hanem még meg is büntetik Önt!

Mi nem bejelentés, vagy engedély köteles Magyarországon?

312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete:
Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.

Ebbe kell, hát beleszorítani a kiszemelt mondjuk mobilházat, de vigyázzon, ha van benne vízcsap, vagy WC, a Hatóság mondhatja azt, hogy ez állandó emberi tartózkodásra készült! A térfogat a termett talaj szintjétől a gerincig számít, azaz az épület befoglaló mérete a lényeg.

A mobil házak nem, vagy csak jelentős plusz költséggel feletethető meg a lakóépületre vonatkozó követelményeknek, ezért az ÁFA ennél az építménynél biztos, hogy 27%, s a tervezési szakasz – a jogszabályok betartása esetén – nem kerülhető meg!

Egy kis szakmaiság: NMÉ legfontosabb pontjai