A készház a könnyűszerkezetes házak egyik csoportja. A készház megnevezés utalás a technológiára, mellyel az épület felépül. Erről olvashatsz itt: Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?

Az ÉMI Nonprofit KFT. weboldalán viszont ez olvasható:

„Amennyiben egy termékre vonatkozóan nincsen honosított, harmonizált EN szabvány, illetve a termék az abban foglaltaktól jelentősen eltér, akkor egyedi műszaki értékelés elkészítését kell kérelmezni egy erre feljogosított műszaki értékelő szervezetnél (TAB).

Abban az esetben, ha a gyártó a termék forgalmazását csak magyarországi viszonylatban tervezi, akkor Nemzeti Műszaki Értékelésért (NMÉ), ha európai uniós forgalmazást tervez, akkor Európai Műszaki Értékelését (ETA) kell folyamodnia.”

A könnyűszerkezetes házak fal –és födémrendszereire sem UNIO –s, sem Nemzeti szabvány nincs! Ezért kell bevizsgáltatni azokat, úgynevezett akkreditált intézettel/laborral/vállalkozással, s ez Magyarországon az ÉMI Nonprofit KFT.
Az ÉMI által kiadott dokumentumokat hívja a köznyelv ÉMI engedélynek (erről olvashatsz itt: ÉMI engedély, NMÉ tanúsítvány, ÉMI tanúsítvány, ÉMI minősítés). Ez  a szabály Párizsban, Berlinben, Budapesten és Bukaresten is, azaz az Európai Unió egész területén.
A vizsgálatokat ezért kell elvégeztetnünk, hogy megtudjuk, az elképzelt fal –és födémrendszerek megfelelnek vagy sem az adott épületre vonatkozó követelményeknek (pl. tűzvédelmi osztályba sorolás, tűzzel szembeni ellenállás/tűzállósági határérték stb.).

Fontos tudni:
Tévhit, hogy csak az üzemben előre legyártott házakra, azaz a készház technológiára érvényesek ezek a jogszabályok, hanem minden könnyűszerkezetes házra, azaz arra is, melyeknek falait a kivitelezés helyszínén gyártják le, azaz nem készházak. A jogalkotó NEM TESZ KÜLÖNBSÉGET a különböző technológiák között, ami könnyűszerkezetes ház, azokra ez a szabály!

Azt is tudni kell, hogy az NMÉ - vayg az ETA nem engedély, önmagában semmire nem jó. Itt lenne az ideje, hogy ezt 21 év után (2003.-ban lépett hatályba az ezt szabályzó első nemzeti rendelet) végre a szakemberek is megtanulnák! Ezek a vizsgálat eredményét értékelő dokumentumok, melyek azt is tartalmazzák, hogy hogy lehet a dokumentum szerinti falrendszereket gyártani-forgalmazni-beépíteni épületbe (erről itt is olvashatsz: ÉMI, NMÉ engedély).

Tehát az ÉMI vizsgálat NEM a kivitelező -vagy a termék minősítése, s nem is az épületet vizsgálják, hanem a beépíteni kívánt falakat és födémeket!

S végül lazításként egy kis érdekesség:

A felépült könnyűszerkezetes házak aránya, melybe beletartoznak a készáz technológiával épült épületek is, a 90-es évek végén az összes felépült épület 2-3 százalékát tették ki, míg 25 évvel később, azaz manapság ez az arány már 20% körül mozog. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 2000-2200 könnyűszerkezetes és készház épül Magyarországon. Hasonló lakosság szám mellett Ausztriában 5000, Csehországban 3500 készház valósul meg. Az olló tehát nyílik, s 4-6 éven belül a családi házak várhatóan 30-40% -a könnyűszerkezetes ház lesz.

készházak

Mik is a készházak, kattints rá: https://keszhazkft.hu/