Napjainkban mind jobban felértékelődik a saját élelmiszer előállításának a jelentősége. A rendszerváltást követően a kert kialakítások vagy csak a vegytiszta díszkertek vagy gyümölcskertek voltak. Újabban azonban egyre inkább terjed az a nézet, miszerint az egészséges kertben más megfontolások szerint társítjuk a növényeket.

készházak

Azon a nézeten elindulva, hogy a díszkertekben gyakran találkozunk díszértékű gyümölcsfákkal, fölvetődik a kérdés, hogy vajon nem lenne hasznos, ha a szép tavaszi virágzás, a pompás őszi lombszín mellé még értékes gyümölcsöket is szüretelhetnénk?

A hely és a fajta helyes megválasztása mellett, az ültetést megelőzően szaktanácsot kérve a különböző gyümölcsfajok között találhatunk olyan fajtákat, melyek a dísznövényekhez hasonlóan jóformán semmilyen beavatkozást nem igényelnek, permetezésre sincs több gond, mint a díszfák esetében, azonban értékes, finom gyümölcsökkel ajándékoznak meg bennünket ezek a gyümölcstermők.

Néhány példa a fentiekre:

Rezisztens almafajták: https://www.csodakertesz.hu/szabadgyokeres-alma
Régi fajták: Jászvadóka, Bőralma, Budai Domokos, Dallos, Lánycsecsű
Új fajták: Bonita, Orion, Sirius, Luna

Körte: https://www.csodakertesz.hu/szabadgyokeres-korte
Régi fajta: Arabitka, Árpával érő körte, Kieffer körte
Új fajta: Xenia, Harrow Sweet

Cseresznye (korai érésű fajták):
Rita, Münchebergi korai

Meggy: https://www.csodakertesz.hu/szabadgyokeres-meggy
Feketicsi, Csengődi, Érdi jubileum

Szilva: https://www.csodakertesz.hu/szabadgyokeres-szilva
Régi fajták: Bódi szilva, Fajszi kék, Mandula szilva, Gömöri nyakas
Új faták: Jofela, Joganta, Jojo

Kajszi: https://www.csodakertesz.hu/szabadgyokeres-kajszi
Régi fajták: Rakovszky, Ananász
Új fajták: Farbaly, Farbela, Faralia, Litoral, Augustin, Sirena

készházak

Természetesen a dísznövényeknek is helyet kell találnunk a kertünkben. A dísznövényekkel a szépség utáni vágyunkat fejezzük ki, de a gyümölcstermők számára hasznos rovarok élőhelyét is előnyösebbé tesszük. Nem utolsó szempont, hogy egyes dísznövények a tavaszi dömping virágzástól eltérő időszakban, akár nyáron (Buddleja, Perovszkia) vagy nyár végén, ősszel (Caryopteris) virítanak. A virág bennünket csodálatba ejt, a rovarvilág számára azonban táplálék. A hagymás virágok gyomelnyomók a fák tövében, más dísznövények kiváló mulcs- vagy társnövények (pl nitrogén megkötők a Forsythiák  a Caragana, egyes Elaeagnus fajok). Erről Toby Hemenway a Gaia kertje c. könyvében igen olvasmányosan és részletesen ír.

készházak

A díszítő értékeikről híres növények tehát igen jól társíthatók a gyümölcsfákkal vagy akár a zöldségnövényekkel és otthont biztosítanak nem csak a kerttulajdonosok, de az hasznos élő szervezetek számára is.
https://www.csodakertesz.hu/allatbarat-rovarbarat-kert-diverzkert

A következő cikkben a konténeres és a szabadgyökerű növény ültetésének különbözőségéről lesz szó.

Bemutatkozás: A Csodakertész Barna Faiskola

Olvassa el ezt is: A készházak tartóssága és tűzzel szembeni viselkedése