Mielőtt komolyan fontolóra vesszük, mit is szeretnénk a kertben kialakítani érdemes átgondolni néhány szempontot.

készház, készházak

A kert célja:

  • csak pihenés vagy aktív kikapcsolódás?
  • magunk szeretnénk szöszmötölni benne vagy szakembert kíván majd a kialakításra?
  • gyermekek számára kell e kialakítani a kertet?
  • erdőkertben gondolkozunk, fontos az önfenntartás, az egészséges élelmiszer megtermelése?
  • állatokat szeretnénk tartani?

A kert fekvése:

készház, készházak

Főleg a gyümölcstermő növények telepítése előtt célszerű megismerkedni a terület fekvésével és a domborzati viszonyokkal.

A dísznövények kiválasztásánál is lényeges szempont, hogy a talajadottságokkal tisztában legyünk. Ezt szakértelem nélkül úgy tudjuk a legegyszerűbben meghatározni, ha megfigyeljük a talajunk színét és eső után a tulajdonságait: ha csúszik, ragad a cipőre, a víz megáll a felszínen, akkor kötött talajról van szó, ha a víz nem áll meg a talajon, hanem ripsz-ropsz elszivárog, akkor laza szerkezetű a kert talaja.

A két szélsőséges talajtulajdonság között számtalan változattal találkozhatunk. Az azonban minden talajféleségre igaz, hogy szervesanyaggal történő (szalma, lótrágya, avar, fa- vagy kéregapríték stb.) talajtakarással a talaj minősége javul!
Lényeges eleme a kertünknek a talajvíz szintje, melyről az építkezés során alap ásásnál tájékozódhatunk, valamint a benapozottság, az uralkodó szélirány, a térhatárolás.
A gyümölcstermők választásánál támpont lehet megfigyelni, milyen gyümölcsfák találhatók a településen és azokat előnyben részesíteni.

készház, készházak

A lefolyástalan völgyek mindig veszélyesek, mert a szeszélyes tavaszi időjárásban könnyen megül egy-egy ilyen katlanban a hideg levegő, ami a korai virágzású, főleg csonthéjas gyümölcstermő növények egész éves termését idejekorán „leszüretelheti”. Ilyen helyen nagyon oda kell figyelni az ültetés sorrendjére, vagyis a terület legmagasabb pontjára kerüljenek a leginkább fagyérzékeny csonthéjas gyümölcsűek (kajszi, őszibarack, szilva stb.), a héjasok (mandula, dió) és a domb aljába az alma termésűek (almák, körték, birsek), naspolya.

A Csodakertész e-book-ban részletesen írunk erről: https://www.csodakertesz.hu/

A bemutatkozás: A Csodakertész Barna Faiskola
 

Ezeket is olvassa el:
Mennyivel olcsóbbak a készházak mint a téglaházak

Könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítése