A Csodakertész Barna Faiskola KFT. Barna és Fiai Faiskola néven ismertsége a 2000-es évek elején nem csak a régi gyümölcsfa fajták gyűjtésével kezdődött meg, de ugyanezeknek a fajtáknak a hivatalos, faiskolai keretek között történő szaporítása is a Barna és Fiai Faiskola (Dr. Barna Tamás) nevéhez fűződik.

Az elmúlt években folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára egy országos hírű, a www.csodakertesz.hu webáruházból értékesítő, innovatív, minőségre törekvő faiskolává növekedtünk. Faiskolánk elsősorban gyümölcstermő növények szaporításával és forgalmazásával foglalkozik, elkötelezetten vegyszermentes technológiát hirdetünk és valljuk, hogy a kertben a gyümölcstermő növény is lehet dísznövény, valamint az egészséges kertre a sokféleség (diverzitás) a jellemző. Ezért meggyőződéssel állunk ki az erdőkert mellett.

Néhány szó az erdőkertről

A kertekben fellépő gondok eredete sokszor gyökerezik abban, hogy a bajokat okozó élőlények gazdanövényei meglehetősen közeli rokonságban állnak egymással. A túlságosan egyszerű felépítésű kertek ráadásul kevéssé biztosítanak lehetőséget arra, hogy a megfelelő élettér kialakulhasson az esetlegesen megtelepíthető természetes ellenségek számára. Ezért a kert otthont adhat mindenféle növény számára kezdve a zöldségnövényeken, folytatva a gyümölcstermőkön át a dísznövényekig.

készház, készházak

A természetben ezek a növények vegyesen fordulnak elő, ezért mind az ő számukra, mind a rajtuk megtelepedő élőlények (rovarok, baktériumok, gombák stb.) egyensúlyban vannak.
https://www.csodakertesz.hu/allatbarat-rovarbarat-kert-diverzkert

Az ember által kialakított rend és a természet rendje között az a különbség, hogy a természet rendszerben működő életközösség.
 

készház, készházak

Amikor egészséges kert megvalósításán törjük a fejünket, akkor a törekvésünk az, hogy a kert a mi, vagyis az ember céljait szolgálja (people care) úgy, hogy közben odafigyel a megfelelő elosztásra (fair share), és szem előtt tartja a természet működésének rendszerét (earth care). Ha ezzel a szemlélettel vágunk bele a kert kialakításába, a jelenlétünkkel és a folyamatos megfigyeléseinkkel a lakókörnyezet betölti az egészséges élettér szerepkörét, egészséges táplálékot nyújt és tökéletes kikapcsolódásra ad lehetőséget. 

https://www.csodakertesz.hu/tobby-hemenway-gaia-kertje

Tél a kertben

készház, készházak

A téli időszak bár fagyos, szürke és meglehetősen komor, mégis több lehetőséget kínál a kerttel szívesen bíbelődő ember számára. Legelőször ez az időszak az ültetés ideje is, amennyiben a hőmérséklet 3 C fok fölött van és a talaj nem fagyott.
https://www.csodakertesz.hu/faultetes-telen

A kerti kihívásokat kedvelők számára azonban más lehetőségek is kínálkoznak. Szép számmal vannak növények, melyek otthoni szaporításával bátran próbálkozhatunk. A bújtás és a fásdugványozás olyan egyszerű szaporításmódok, melyekkel sikerrel tudunk egyes növényeket sokszorozni.
https://www.csodakertesz.hu/fasdugvanyozas-szaporitas-hazilag
 

Olvassa el ezt is:
Tudtad, hogy nem minden készház környezetbarát?