A KészHáz KFT. készázai építésénél már évek óta nem alkalmaz homlokzati hőszigetelésként EPS, vagy talán a köznyelv jobban ismeri úgy, hogy Nikecell szigetelést. A mi homlokzati hőszigetelő rendszerünkhöz farost hőszigetelést alkalmazunk, s a rendszer szót azért használjuk, mert az ÉMI Monprofit KFT. –nél mi ezt egy magyar vakolatrendszerrel rendszerként be is vizsgáltattuk. Ez egyedülálló Magyarországon!

Miért is jó ez a farost homlokzati hőszigetelés?

  1. Testtömeg sűrűsége minimum 180 kg/m3, ami lehet akár 360 kg/m3 is, ami növeli a készházak homlokzati falának tömegét, s így sokkal tovább ellenáll az elkészült készház a nyári nap felmelegítő hatásának. Nagyobb ellenállás, kevesebb légkondicionáló használat, kevesebb áramfogyasztás.
    Egy luc –vagy erdei fenyő testtömeg sűrűsége egyébként átlagosan 400 kg/m3.
    Az EPS homlokzati hőszigetelés testtömeg sűrűsége 14-16 kg.
     
  2. A polisztirollal ellentétben a farost hőszigetelés nem párazáró, s ennek lehet jelentősége. Télen, mivel a házunkat fűtjük, így belül jóval melegebb van, mint kívül, s ez jóval magasabb belső nyomást eredményez, mint kívül. A következmény lehet az, hogy – nem tökéletes belső párazárás esetén – elindúl a falon keresztül kifelé a „levegő”, vele együtt a pára is. S ha a pára bejut a falba, szerencsés lenne, ha az minél gyorsabban ki is jutna abból, mielőtt lehűl, és kicsapódik. Mivel a farost homlokzati szigetelés – megfelelő vakolat alkalmazása esetén – páraáteresztő, erre nagyobb az esély, mint a párazáró EPS homlokzati szigetelés esetén, nem beszélve az EPS –t tartó OSB –ről, ami meglehetősen párazáró, s amit az öntartó fagyapot estében nem kell alkalmazni.
     
  3. Környezetbarát… ha ez Önnek nem számít, akkor erről nincs mit mondanunk. De ha Önnek ez fontos, akkor a KészHáz KFT. készházát fogja választani.
     
  4. Ár: alap esetben nem kerülnek többe ezzel a korszerű homlokzati falrendszerrel megépített készházak, mint ha a homlokzatra EPS szigetelést raknánk. Azaz nem drágább, de jobb!

De mit is sejtet az alap eset megjegyzésünk?

Ebből a készház falrendszerből 4 típust tudunk ajánlani attól függően, hogy a szerkezetbe – nem a homlokzatra – milyen vázkitöltő szigetelést építünk be.

Íme:

készház, készházak

  1. Prémium 1 vázkitöltő hőszigetelés: kőzetgyapot
  2. Prémium 2 vázkitöltő hőszigetelés: üveggyapot
  3. Prémium 3 vázkitöltő hőszigetelés: cellulóz
  4. Prémium + vázkitöltő hőszigetelés: szintén fagyapot

További rétegrendek azonosak a készházainkban, azaz:   

  • 40-60 mm farost homlokzati hőszigetelő rendszer
  • 60/200 mm hossztoldott műszárított gyalult KVH (fenyő), közte 200 mm vázkitöltő hőszigetelés
  • 10 mm OSB –vagy környezetbarát építőlemez + párazárás
  • 15 mm tűzgátló gipszkarton.

S milyen esetben kell némi felárral számolnia?
Amennyiben a Prémium + falrendszert választja készháza megépítéséhez, a többi falrendszerekkel épülő készházak nem kerülnek többe. Ezért mi egyáltalán nem is alkalmazunk a készházaknál EPS –t a homlokzatra, mert nem látjuk értelmét, hiszen a jobbat építjük ugyanannyiért!

Jó szívvel ajánljuk elolvasásra:

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter ár

Térj vissza az előbbi cikkhez:
Tudtad, hogy nem minden készház környezetbarát?