A szabadgyökeres a legolcsóbb megoldás. A szabadgyökeres növényeket azonban kizárólag lombhullástól rügypattanásig javasolt alkalmazni. A rügypattanást nem is érdemes megvárni, mert különben a gyökér regenerálódás és a levelek megjelenésével együtt járó párolgás nagyon megterhelő lehet a növények számára.

 A konténeres növényeket viszont az év folyamán bármikor el lehet ültetni. Jellemzően a növény gyökere földlabdában van, a földlabdát műanyag cserép veszi körül.

Ismert még egy harmadik formája is a növények kiszerelésének. Ez a földlabdás változat.

Melyik változattal milyen növényeket ültethetünk el?

A szabadgyökeres növények (jellemzően a gyümölcsfák):
Ültetésével valamelyest több tennivaló van, mint a konténeres és a földlabdás növényekkel. Mivel kizárólag lombhullás után szabad nekifogni az át- vagy az elültetésüknek, ezért több odafigyelést igényel. Ez abból adódik, hogy míg ezeket a növényeket a faiskolában nevelték, a földből történő kitermelés után

  • a gyökerei megsérülnek,
  • a gyökér jelentős része a faiskola talajában marad.

Éppen ezért ezeknek a növényeknek a gyökerét ültetés előtt, illetve a föld feletti részét tavasszal metszeni kell. A szabadgyökérrel ültetett növények ültetés utáni metszésére két okból van szükség:

  • beállítjuk a gyökérzet és a lomb arányát, valamint,
  • megkezdjük a korona kialakítását (gyümölcsfáknál).

A szabadgyökérrel ültetett díszfáknál nem szokás koronaalakító metszésről beszélni, ámbár ezeknél a fáknál is érdemes lenne odafigyelni és a gyümölcsfákhoz hasonló metszést végezni.

A konténeres növények:
Ültetésére az év folyamán bármikor sor kerülhet. Egyedül a kemény téli napokon nem javasolt, amikor a talaj át van fagyva.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a konténerben legfeljebb 2 évig nevelt növényeket vásároljunk. A 2 évnél tovább, ugyanabban az edényben tartott növények beöregszenek, megcsúnyulnak, a gyökerek kinövik a földlabdájukat. Amikor a földlabdát túlságosan átszövik a gyökerek, az ültetésnél meg kell szaggatni azokat, különben a gyökerek nem indulnak meg és nem lépnek ki a földlabda teréből. Az ilyen növények néhány év múlva elpusztulnak.

Az egészséges növények jól állnak az edényükben, a gyökerek és a földlabda jól felismerhető, a növények üde hatásúak.

Földlabdás növények:
Ezek különleges csoportot alkotnak. Ők a faiskolából a gyökerükkel a saját földjüket átszőve és jutaszövetbe bugyolálva kerülnek ki. Ilyen növényeket csak ott lehet jól megnevelni, ahol a talaj eleve kötött és alkalmas arra, hogy kitermelést követően egyben maradjon. Homoktalajon földlabdázott növényekkel szemben jó az óvatosság!

Arról van ugyanis szó, hogy a földlabdásra nevelt növények gyökerét 2-3 évente alávágják, mert az aktív gyökérzónát így lehet a növény közelében tartani. Erre azért van szükség, mert a gyakori alávágásokkal elágazódásra ösztönzik a gyökereket, melyek ez által sűrűn behálózzák a földlabdát és a talajjal együtt azt egyben tartják. Azok a talajok, melyek nem elég tömörek (homok), a vizet könnyen áteresztik, s kézbe fogva nem tudunk belőle gombócot gyúrni, nem alkalmasak földlabdázásra. A földlabdázást követően a földlabdának egyben kell maradnia egészen az ültetésig. Amennyiben a földlabda föllazul és lötyög a gyökereken, úgy a gyökerek sérülhetnek, ami a növény túlélési esélyeit veszélyezteti.

A földlabdás növények nevelése tehát mindvégig szabadföldben történik. Amennyiben azonban nem sikerül a végleges helyére tenni a földlabdás növényt, lehetőségünk van arra, hogy átmenetileg konténerbe ültessük.

Mely növénycsoportokat érdemes egyik vagy másik módozattal telepíteni?

A szabadgyökérrel történő vásárlást fiatal növényeknél alkalmazzák. Az 1 éves cserjék vagy a 2-3 éves gyümölcs -vagy díszfák esetében elfogadott.
Örökzöldet soha ne vásároljunk szabadgyökérrel!

A földlabdás növények értékesítésére szintén bármilyen növény alkalmas, amennyiben a fent leírt követelmények teljesülnek. Általában idősebb korú növényeket nevelnek és értékesítenek így.

A földlabdával nevelt növények ültetési ideje azonban a szabadgyökerűekhez hasonlóan korlátozott. Tavasszal, amikor a rügyek megindulnak a lehető leghamarabb el kell ültetni ezeket a növényeket. Amennyiben erre nem tudunk haladéktalanul sort keríteni, úgy vagy vermelőben tároljuk és a gyökérzetet tartsuk nedvesen őszig, de jobb megoldás konténerbe ültetni a növényünket. Ez utóbbi azért jobb megoldás, mert a gyökerek sérülése nélkül, a konténeres növényekre jellemző módon bármikor elültethetjük növényünket a végleges helyére.

A konténeres növények a szabadgyökeresekből lesznek. Ebben az esetben nem csak a növényt, de a megeredés biztonságát is megvásároljuk. Arról van szó, hogy a szabadgyökérrel megnevelt növényt a faiskola beülteti (a növény méretének megfelelő) edénybe és addig tartja nevelés alatt, amíg a gyökerek teljesen átszövik a földlabdát.

Konténeres növény vásárlásánál arra kell odafigyelni, hogy a növényt, amikor kivesszük az edényből a gyökér a földlabdával együtt hagyja el az edényt. Azok a növények, melyek a földlabda nélkül emelhetők ki az edényből, szabályosan nem tekinthetjük konténeres növénynek. Ezek a még be nem gyökeresedett növények alkalmatlanok az ültetésre, a konténeres nevelés elején vagy folyamatában  vannak.

Konténerben bármilyen növény, akármilyen korban megvásárolható.

A Karácsony előtti készülődés idején faiskolában van lehetőség konténeres fenyő vásárlására. Ezeknél a fenyőknél érdemes körültekintőnek lenni és csak azokat a fenyőket megvásárolni, amelyek nem közvetlenül az ünnepi készülődés idején került az edénybe, hanem már tavasz óta ott történik a nevelésük. Amint fentebb láttuk, a hónapokig tartó nevelés eredményezi a földlabda teljes átszövését, ezáltal a biztonságos kiültetést.

https://www.csodakertesz.hu/blog/szabadgyokeres-konteneres-foldlabdas-mi-a-kulonbseg

A Csodakertész Barna Faiskola

Szereti a természetességet?

Építtessen favázas környezetbarát könnyűszerkezetes készházat!

Európai csúcsminőség a KészHáz KFT. készházainak homlokzati falrendszere